fbpx

Dumortieriet door de eeuwen heen

De dumortieriet werd in Afrika beschouwd als versteend water, en was daarom zeer kostbaar. Waar deze steen ook werd gevonden, altijd was er water in de buurt. Waarom dumortieriet en water zo’n innige relatie hebben, is onbekend.

De Franse geoloog Ferdinand Gonnard was in 1880 de eerste die dumortieriet beschreef als apart mineraal. Hij vond de steen in de buurt van de Rhône in Frankrijk. Gonnard vernoemde het mineraal een jaar later naar de Franse paleontoloog Eugène Dumortier. Dit vanwege diens verdiensten voor de paleontologie, en omdat Dumortier het mineraal al eerder vlak bij zijn huis had gevonden, nog zonder het te herkennen als nieuw mineraal.

Dumortieriet wordt sinds 1920 wel gebruikt bij de fabricage van serviesgoed, aangezien de steen bij hoge temperaturen (1800 graden C en hoger) een prachtig helderwit en glanzend porselein oplevert.

Herkomst van de naam

De dumortieriet dankt zijn naam aan de Franse fossielkundige Eugène Dumortier (1802-1873), die het mineraal ontdekte.

Effecten op de gezondheid

* Dumortieriet hoort bij het keelchakra en het voorhoofdchakra, maar kan op alle chakra’s gelegd worden.
* Dumortieriet is een zeer ontspannende steen. Je kunt hem daarom goed gebruiken bij slaapproblemen. Leg de steen dan onder het hoofdkussen.
* De steen helpt bij misselijkheid, braken, darmkrampen en andere ingewandsstoornissen als gevolg van stress of nervositeit.
* Het is een zeer goede steen voor hoofdpijn veroorzaakt door voedselallergieën. Maar ook hoofdpijnen veroorzaakt door zenuwontstekingen in het hoofd hebben baat bij het dragen van een dumortieriet.
* Dumortieriet stimuleert het immuunstelsel en helpt bij infecties.
* Dumortieriet is een vochtafdrijvende steen, en kan daardoor helpen tegen hoge bloeddruk. Helpt ook zeer goed bij opgezette enkels en voeten. Dumortieriet harmoniseert de werking van de schildklier.
* Pijnen worden gestild door de verkoelende dumortieriet, vooral pijn als gevolg van zenuwontstekingen. Dumortieriet heeft een sterke, helende werking op zenuwbeschadigingen.
* Dumortieriet heeft een verzachtende en helende werking op de huid, en helpt zeer goed tegen jeuk en huiduitslag.
* Het is een heel goede steen voor kinderen met last van koortsstuipen.

Spiritueel

* Op het voorhoofd gelegd verbindt de dumortieriet je met je Hoger Zelf en met Moeder Aarde.
* Dumortieriet helpt je leven onder controle te krijgen. Een ideale steen in periodes van stress en onrust, bijvoorbeeld bij reorganisaties of een scheiding.
* Dumortieriet geeft overzicht en doorzettingsvermogen in moeilijke situaties. Het is een goede steun bij het doorbreken van verslavingen, zoals snoepen of roken, omdat het helpt dwangmatige patronen te herkennen en te doorbreken.
* Dumortieriet geeft oog voor detail en nieuwe oplossingen.
* Dumortieriet geeft een positieve instelling en maakt optimistisch.
* Dumortieriet helpt je om taal op verschillende niveaus te begrijpen en te spreken. Dit geldt voor Nederlands maar zeker ook voor vreemde talen! Een goede steen dus als je een vreemde taal als Frans of Engels wilt leren kennen.
* Ga eens in een kring van dumortieriet zitten en ervaar de ontstressende werking van de dumortieriet! Dumortieriet verwijdert alle belastende, stressende en blokkerende factoren uit de aura.