fbpx

Hematiet door de eeuwen heen

De hematiet staat al duizenden jaren bekend als heelsteen. Hij werd al gebruikt in het oude Babylon, in het oude Egypte, bij de Grieken en Romeinen, in de Middeleeuwen, daarna en nu nog steeds. De steen is steeds gebruikt bij bloedarmoede en voor het stelpen van bloedende wonden.

In de prehistorie was rode oker, het mengsel van hematiet en klei, een heilig poeder waarmee het lichaam van doden werd ingesmeerd. Er zijn resten oker gevonden in graven uit ca. 3000 v. Chr.

In het Egyptisch Dodenboek (ongeveer 2500 v.Chr.) wordt de hematiet genoemd als een amulet, die op het hoofd gedragen wordt. Bij het uitpakken van mummies kwamen scarabeeën van hematiet tevoorschijn, Het waren amuletten voor de reis naar het Dodenrijk. Hematiet werd gebruikt als medicijn tegen hysterie en ontstekingen.

In graven uit de tijd van het oude Babylon (ongeveer 3000 – 1500 v.Chr.) zijn rolzegels en amuletten van hematiet gevonden.

In de Romeinse tijd associeerde men rode hematiet met Mars, god van strijd en oorlog. De mannen geloofden dat hematiet hen zou beschermen tegen verwondingen. Dames gebruikten gepolijste plaatvormige hematiet (speculariet) als spiegel.
Schrijver/wetenschapper Plinius de Oudere (23-79 n.Chr.) noemt in zijn Historia Naturalis hematiet als hét middel tegen allerlei ziektes van het bloed. Hematiet zou bescherming bieden tegen bloedingen en een krachtig amulet zijn.
De gezaghebbende Grieks/Romeinse arts Galenus van Pergamum (132-201 n.Chr.), beval hematiet aan als geneesmiddel tegen ontstoken oogleden en hoofdpijnen.

Hematiet was ook in de Middeleeuwen zeer geliefd. De steen werd gebruikt voor sieraden (broches, ringen en armbanden) en ook voor beeldjes. Er zijn prachtige rozenkransen van hematiet gevonden. De hematiet werd als krachtig amulet beschouwd. Hij zou beschermen tegen hekserij en het boze oog, en zou via dromen waarschuwen voor naderend onheil. Poedervormige oker was in gebruik als pigment om verf van te maken.

In de 13e eeuw werd vermalen hematiet gebruikt als geneesmiddel tegen bloedarmoede, bloedspuwen en maagbloedingen.

In de 17e eeuw maakten de Europese kolonisten in Noordoost-Amerika kennis met de Mi’kmaq. Deze mensen hadden als bijnaam ‘de roodgeverfde mensen’, omdat ze zich voor allerlei rituelen insmeerden met rode oker. Sindsdien worden alle oorspronkelijke bewoners van Amerika roodhuid genoemd.

Tijdens het Victoriaans tijdperk (1837-1901) was hematiet een zeer geliefd materiaal voor sieraden en juwelen. Toen koningin Victoria in de rouw was, werd hematiet verwerkt in rouwsieraden en rozenkransen.

 

Herkomst van de naam

 

De naam hematiet betekent letterlijk ‘bloedsteen’ en is afgeleid van de Griekse woorden haema (‘bloed’) en lithos(‘steen’).
Die opvallende naam dankt hematiet aan roest. Bij het slijpen van de steen wordt het koelwater bloedrood, als was het bloed.

Effecten op de gezondheid

Spiritueel

* Hematiet hoort bij het aardechakra en het basischakra. Vooral op het basischakra gelegd is hematiet een verwarmende steen.
* Hematiet helpt je compleet jezelf te zijn en geeft zo zelfvertrouwen. In combinatie met moldaviet helpt hematiet om op een veilige manier verbindingen tot stand te brengen met buitenaardse lichtdimensies en wezens.
* Hematiet versterkt de wil om te leven. De steen trekt een beschermend schild op tussen de drager en de boze buitenwereld.
* Hematiet is aardend, zorgt dat je met beide benen op de grond blijft staan, niet gaat ‘zweven’.
* Hematiet versterkt het zilveren koord waarmee de ziel verbonden is aan het fysieke lichaam. Vooral bij pasgeboren baby’s, en ook bij kinderen en volwassenen die zware operaties ondergaan.

Mentaal

* Hematiet geeft wilskrachtig, geeft kracht en moed, maakt je bewust van wat je nodig hebt. De steen beschermt tegen negatieve invloeden en transformeert het negatieve naar het positieve.
* Hematiet harmoniseert yin en yang, brengt balans tussen uitersten.
* Hematiet verbindt de linker en rechter hersenhelft. Helpt daardoor bij logisch en analytisch nadenken; helpt te focussen en te puzzelen. Goede steen bij studies als wiskunde, natuurkunde en scheikunde.
* Hematiet helpt je om verslavingen (snoepen, eten, roken e.d.) en dwangmatige handelingen te leren loslaten.

Emotioneel

* Timide en verlegen mensen durven meer met hematiet. De steen maakt verdraagzaam en geduldig, en ook sterk en zelfbewust.
* Hematiet geeft warmte en energie, maakt dynamisch en levenslustig.
* Hematiet heft beperkende patronen op. De overtuiging dat je iets niet kan, wordt opgeheven.
* Hematiet helpt bij slaapproblemen. Leg de steen onder je hoofdkussen.
Onrust of malende gedachten worden geabsorbeerd door hematiet. Leg de steen op het nachtkastje of onder het kussen.

 

Fysiek

* Hematiet verbetert een verkeerde lichaamshouding als gevolg van angsten (zoals ineengedoken zitten, opgetrokken schouders, kromme rug).
* Hematiet heeft een uitgesproken sterke werking op hart en bloed. Verbetert de samenstelling van het bloed en kan daardoor sommige allergieën helen.
* Hematiet vergroot de ijzeropname uit het voedsel. Heelt de darmen. Geneest en voorkomt diarree.
* Na een zware ziekte of operatie helpt hematiet bij een snel herstel. De steen bevordert de vorming van rode bloedlichaampjes, is goed bij ijzergebrek en anemie.
* Hematiet stimuleert de doorbloeding van het hele lichaam. Last van koude handen en voeten? Hematiet kan helpen ze te verwarmen. Wie last heeft van de ziekte van Reynaud (witte, bloedeloze vingers bij koude), menstruatieklachten (door te hevige of te kleine bloedingen), bloedneuzen en andere kwalen die te maken hebben met bloed, heeft baat bij het dragen van hematiet. Dit geldt ook voor blauwe plekkenaambeienspataderenetalagebenen en hartritmestoornissen.
* Hematiet is bloedreinigend. Goed voor de milt en verbetert de weerstand.
* Hematiet versnelt de verbranding en helpt daardoor bij afvallen.
* Hematiet werkt goed bij hormonale verstoringen.
* Hematiet is pijnstillend.
* Opgepast bij ontstekingen: hematiet kan deze verergeren!

 

Hematiet hoort bij het sterrenbeeld Schorpioen en Ram.