fbpx

Tijgeroog door de eeuwen heen

 

De Oude Grieken kenden de tijgeroog als een steen die je een goed humeur bezorgde en de zintuigen versterkte. De steen zou beschermen tegen verkeerde vrienden en andere negatieve elementen.

In de Middeleeuwen werden tijgeroog en andere stenen met oogeffect gewaardeerd als sterk amulet tegen het boze oog en de zwarte magie.

In de 19e eeuw waren de gele en blauwe tijgeroog in trek wegens hun decoratieve uiterlijk en hun waarde. Na 1880 kregen ze eigen namen (tijgeroog en valkenoog) om ze goed van elkaar te kunnen onderscheiden.

In Zuid-Afrika werden grote voorraden tijgeroog ontdekt toen men tijdens de Witwatersrand-goldrush (1886) op zoek was naar goud en diamanten. De legendes over onmetelijke rijkdommen in de vorm van goud en diamanten trokken toen veel mensen naar Zuid-Afrika. Tijgeroog en valkenoog werden gevonden in de buurt van het plaatsje Griquatown. Deze streek (het district Prieska) is nog steeds een belangrijke vindplaats van tijgeroog.
De prijs van tijgeroog was ooit net zo hoog als die van diamant. Maar de prijs kelderde snel toen er enorme hoeveelheden gevonden werden.

 

Herkomst van de naam

 

Tijgeroog dankt zijn naam aan de goudgeelbruine kleur en het spleetvormige lichteffect (chatoyance), dat doet denken aan het oog van een tijger.

 

Effecten op de gezondheid

Spiritueel

* De tijgeroog versterkt het ego, maakt zelfbewuster en minder verlegen.
* Het nemen van beslissingen gaat gemakkelijker met een tijgeroog in je zak.
* Een goede steen voor onzekere kinderen die meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken.
* Tijgeroog versterkt het innerlijk oog en vergroot zo ook je intuïtie en spirituele vermogens.
* De tijgeroog hoort bij de onderste drie chakra’s, maar vooral bij de zonnevlecht.

Mentaal

* Tijgeroog vergroot de opmerkzaamheid en de concentratie.
* Tijgeroog helpt om mensen te doorzien, inclusief jezelf. Geeft geestelijke beschermingen versterkt je rationeel denken.
* Met deze steen in je zak kun je wat op je pad komt beter doorgronden. De tijgeroog helpt je de juiste situaties en mensen te herkennen, en op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen.
* Tijgeroog maakt daadkrachtig.
* Tijgeroog is een goede steen bij studie: de steen vergroot je analytisch vermogen en helpt je teksten en diagrammen te doorgronden.

Emotioneel

* Tijgeroog is een goede steen tegen angsten en fobieën, zoals claustrofobie, smetvrees, agorafobie, angst voor het donker. De steen helpt je om de diepere oorzaak te doorgronden en geestelijke blokkades op te heffen.
* Tijgeroog maakt leergierig en nieuwsgierig.
* Tijgeroog ondersteunt kinderen die gepest worden.

Fysiek

* Oplegging met tijgeroog op de zonnevlecht kalmeert buikpijndarmkrampen en darmzenuwenMaag en lever worden versterkt, de stoelgang wordt verbeterd. Tijgeroog verlicht en heelt hepatitis en levercirrose.
* Tijgeroog stimuleert het hart en de bloedsomloop, en verbetert de bloedsamenstelling. De verhouding tussen de verschillende soorten bloedlichaampjes en bloedplaatjes in het bloed wordt verbeterd. Het bloed bevat zodoende meer ijzer en meer zuurstof. Hierdoor zullen de organen beter van zuurstof en voedingsstoffen worden voorzien en worden afvalstoffen beter uit het lichaam verwijderd.
* De verwarmende tijgeroog (dankzij het ijzer) helpt spieren te ontspannen, is goed tegen spierkrampen en is pijnstillend. De steen maakt botten sterker en gewrichten soepeler. Vooral rugheupenknieën en enkels hebben baat bij het regelmatig dragen van tijgeroog.
* Tijgeroog verlicht en heelt allerlei klachten van de luchtwegen: verkoudheidkeelpijnademnood (door astma), bronchitis en longklachten. De steen werkt vaak erg goed als de astma mentale oorzaken heeft. Vooral kinderen met astmatische klachten hebben veel baat bij het dragen van een tijgeroog. Tijgeroog heelt ook allergische keelklachten.
* Tijgeroog heelt ogen en oren. Slecht zicht en slecht gehoor kunnen verbeteren. De steen heeft een positieve invloed op de hersenen en de zenuwen. De grove motoriek (van armen en benen) en de fijne motoriek (oog-handcoördinatie) worden verbeterd. Tijgeroog lost sommige soorten spanningshoofdpijn en migraine op.
* Tijgeroog werkt sterk in op de stofwisseling.

 

Tijgeroog hoort bij het sterrenbeeld Schorpioen, Maagd, Tweelingen, en Leeuw.